Ja, megnéztem a képet, nem RGB hanem piros, kék és sárga. Ezért narancssárga az ég - utána narancs helyett (ugyebár piros sárga) kéket látsz, és pl világoskéket ott, ahol olyan árnyalatú a fekete-fehér kép.
... ami a valódi szinek ellentettje (pl a zöldnek a lila, azaz RGB 0, 255, 0 helyett 255, 0, 255, de csak ahol fehér), akkor a szemed a fehérből "kiszűr" bizonyos szineket, a fekete-fehérből pedig árnyalatokat. Tehát a szines kép, amit előtte nézni kell, lehet egy árnyalatú, a különböző árnyalatokat a fekete-fehér képen hozza ki a fényintenzitás. Röviden ennyi :)) Bocs, hogy az előző többször ment el!
Szerintem nem arról van szó, hogy az agyad az azonos "fényerősségből" kifantáziálja a szineket. Azért vannak árnyalatok a másik képen, mert a szemedben különböző érzékelők vannak, különböző szineknek. Ha egyvalamit nézel sokáig, akkor ezek "elfáradnak". Tehát ha mondjuk lilát (piros kék) nézel sokáig, akkor ha egy képre koncentrálsz úgy, mint ezen a képen, akkor zöldet fogsz látni ott, ahol fehér van, a piroshoz és a kékhez már túl "fáradt". Szóval ha egy fekete-fehér képhez csinálsz egy olyat,
Szerintem nem arról van szó, hogy az agyad az azonos "fényerősségből" kifantáziálja a szineket. Azért vannak árnyalatok a másik képen, mert a szemedben különböző érzékelők vannak, különböző szineknek. Ha egyvalamit nézel sokáig, akkor ezek "elfáradnak". Tehát ha mondjuk lilát (piros kék) nézel sokáig, akkor ha egy képre koncentrálsz úgy, mint ezen a képen, akkor zöldet fogsz látni ott, ahol fehér van, a piroshoz és a kékhez már túl "fáradt". Szóval ha egy fekete-fehér képhez csinálsz egy olyat,
... a következő kép nézésekor is túlzottan figyelembe veszi a színeket... annyira, hogy a nem létező színeket is látja, ill. ráhúzza az előző kép színeit az itt látható fényinformációra, ebből pedig már összeáll a színes kép.
Megnéztem képszerkesztőben a hosszan nézendő furaszínű képet. Két dolog vele kapcsolatban: egyrészt, ha interválom, akkor színei felcserléődnek, ami eddig kék volt, az narancs lesz és fordítva; másrészt , ha lekonvertálom fekete fehérbe, akkor semmit sem kapok, azaz egy kb egyenletes szürke képet kapok, amin nincs se vár, se semmi. Itt lehet a kulcsa a dolognak, ugyanis a hosszú nézés során a szem rááll, hogy a most látott képen nincs fényességinformáció, kizárólag színinformáció, ezzel az agy
A komplementer utókép alapján működik a trükk, annyit tudok. De majd a grafikusok megmondják, hogy lehet ilyet készíteni.
Sajnos nem tudom pontosan, már nem emlékszem rá jól. Semmi esetre sem mondanám logikai kapcsolatnak azt amit a szem művel ezekkel a képekkel. Sokkal inkább a különbözö ingerváltozások reakcióideje, sötétről-világosra és fordítva illetve a színekre és komplementerük érzékelésére vezethető vissza. A kép vélhetően sokkal bonyolultabban készíthető, mint egy egyszerű logikai and or ...
szorady: Csak tippem van: a szürkeárnyalatos képből és az eredeti negatívjából számolták ki valamilyen logikai kapcsolattal (xor, or, and). A színes képnek a negatívja majdnem egyszínű szürke volt, azért gondolom.
m: egyáltalán nem a negatívját rakták be
Akkor én színvak vagyok, mert csak kéket láttam :(
Egyszerű: a kastélyról csináltak egy szines képet is beadták a negativját és miután azt sok áig bámultuk aztán a feketefehért akkor meglátszik az eredeti kép
Nagyon durva! :) Ne higgyünk a szemünknek!!!!!!!!!
vki meg tudja mondani, hogy hogyan lehet ilyen képet csinálni???
Jó, de azt a narancssárga-kék képet csak színesből lehet előállítani, úgy hogy semmit sem ér. De azért érdekes.