Egy pár érdekes tény

Egy pár érdekes tény

Az angol 'The Sunday Times' hetilap havonta jelentkező rovata, a 'Strange Facts from all over the World' mindig 12 érdekes tényt közöl a világból. A legutóbbi lapszámban ezek a következők voltak:


A tevék felváltva pislognak egyszer a jobb, másszor a bal szemükkel.

Az Őfelsége Statisztikai Hivatala (HMSO) megállapította, hogy az Egyesült Királyságban 2003-ban megjelent statisztikai adatok 43,7 %-át nem előzte meg semmilyen előtaulmány.

Az angol Királyi Légierő (RAF) vadászrepülőit 2002-ben 82 alkalommal riasztották nagytermetű albatroszokra.

Amerikai és orosz tengeralattjárók szonárjainak adatai szerint a manáti, vagy tengeri tehén (Trichechus manatus) a híres szirénhang gazdája párzási időszakban a-dúrban "énekel" míg a borjadzási időszakban a párhuzamos fisz-moll hangnembe modulálnak, jelentette be Andrel Lavrentyinovics Guszev ezredes, az Orosz Haditengerészet szonárelmző specialistája.

A hajba gabalyodó denevéreket ma már csak mítosznak, babonának tartják, de német kutatók bebizonyították, hogy a történeteknek van valóságalapjuk. A hajba gabalyodott denevérekről több XVII-XIX. századi írás is beszámol. A fejtetű (Pediculus humanus capitis) a denevérek által kibocsátott ultrahangra olyan rezgéssel válaszol, ami vonzza a repülő emlősöket, akik ezért valójában a fejtetűre, mint táplálékra csapnak le, nem az emberre. Az előző évszázadokban a fejtetű és az ápolatlan, bozontos haj gyakori volt, így valóban sok esetben gabalyodott bele denevér az emberek hajába. A kis állat ilyenkor ijedtében harapta meg az embert, nem a vérét akarta kiszívni.

A rendszeresen villanyvezetékeken ücsörgő galambok testében 20 százalékkal gyorsabban fejlődik ki a tojás és az ilyen tojásból a fiókák 6-8 nappal korábban kelnek ki. Az ornitológusok nem tudnak magyarázatot adni a jelenségre.

Az ezüstfenyő (Picea pungens 'Glauca') tobozának szaga távol tartja a jegesmedvéket. Egyetlen toboz -váltakozó irányú szélnél- akár 700 méter sugarú körben is menekülésre készteti a vadállatokat.

A világon évente közel 700 embert ér halálos áramütés fejhallgatón keresztül. Ez az esetek 74 százalékában villámcsapás miatt következik be -beleszámítva a hálózaton keresztüli túláramot, illetve a szabadban sétáló fejhallgatós emeberekbe csapó villámot-, 18 százalékban a hálózat helytelen bekötése, míg 8 százalékban a biztosítórendszer hibájából.

A Las Vegas-i kaszinók összes rulettasztalának összesitett statisztikái szerint a leggyakrabban kipörgetett szám a 12-es. Senki sem tudja miért.

A négyajtós, hagyományos formájú /limuzin/ gépkocsikat preferáló 20-35 év közötti férfiak általában kutyát, a sportosabb, kétajtós autókat vásárlók pedig túlnyomórészt macskát tartanak.

A Gallup egyik felmérése szerint a nagykorú amerikai állampolgárok 19%-a nem tudja, hogy hívják az USA elnökét.

A kaméleon külön-külön is tudja mozgatni a szemeit, azonban nem képes mindkettövel egyszerre ugyanabba az irányba nézni.

  •   Értékeld!
  • Stars
  •   Megosztás:
Előző oldal
Előző oldal
Találomra
Találomra
Következő oldal
Következő oldal